Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni

Nie każdy o tym wie, ale olej kokosowy w kuchni znalazł zastosowanie jako idealny środek na odchudzanie. Nie jedna osoba pewnie w to nie wierzy, bo przecież oleje są tłuste i mają wiele kalorii. Jednak prawda jest taka, że pozwala on pozbyć się nadwagi i co najważniejsze nie odkłada się w naszym ciele w postaci zbędnego tłuszczu (szczególnie nie brzuchu).

Olej kokosowy zawiera w swoim składzie tzw. trójglicerydy średniołańcuchowe, które nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, lecz od razu są wykorzystywane do produkcji energii. Oprócz tego olej kokosowy jest bardzo sycący, dzięki czemu na dosyć długo zaspokaja głód i zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami, co jest z pewnością jego bardzo dużym plusem w porównaniu z innymi olejami.

W jaki sposób można ponadto wykorzystywać olej kokosowy? Można go stosować jako zamiennik masła i smarować nim pieczywo. Ponadto na jego bazie można przygotowywać desery w postaci ciast oraz tortów. Warto wiedzieć o tym, iż takie olej występuje w stałej postaci, a nie ciekłej, a rozpuszcza się pod wpływem wysokiej temperatury.

Kupując olej kokosowy (oleje-kokosowe.pl) najlepiej wybrać organiczny olej kokosowy, który jest znacznie zdrowszy niż wersja rafinowana. Taki olej również bardzo ładnie pachnie, natomiast taki rafinowany niczym nie przypomina prawdziwego kokosu. Oczywiście taki organiczny olej jest dużo droższy, jednak warty swojej ceny głównie ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne.

Leave a Comment