Wyposażenie zaplecza gastronomicznego

Próbując zrealizować swoje marzenia o restauracji, musimy pamiętać aby odpowiednio wyposażyć lokal. Pomieszczenie żeby nadawało się na profesjonalną kuchnię, musi spełniać wszelkie wymogi i normy sanepidu.
Żyjemy jednak w prawdziwym świecie i wszyscy znamy wymogi klientów, które pod względem jakości żywienia są często znacznie wyższe od tych  Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Aby przygotować nie tylko zdrowe, ale i smaczne potrawy potrzebne jest odpowiednie wyposażenie obiektu gastronomicznego.

Najlepszym pomysłem jest piec konwekcyjno parowy, który umożliwia pieczenie, blanszowanie i gotowanie na parze różnych potraw. Piece konwekcyjno parowe pozwalają także odgrzewać dania z pomocą sondy. Kolejną zaletą tego urządzenia jest to, że można w nim przygotowywać kilka potraw jednocześnie, nie martwiąc się o zapach, który może przeniknąć z jednego posiłku do drugiego. Zawdzięczamy to poziomemu ruchowi powietrza i filtrom, które je oczyszczają.

Kolejnym ważnym składnikiem każdej profesjonalnej kuchni, są meble ze stali nierdzewnej. Pomagają one utrzymać czystość, co jest bardzo ważne w godzinach, w których restauracja przyjmuje najwięcej klientów. Ponadto obecna w kuchni wilgoć nie jest im straszna, ponieważ są odporne na korozję. Nie musimy się więc martwić o meble wykonane z innych środków, które szybko ulegną degradacji, wystarczy zakupić meble ze stali nierdzewnej i cieszyć się trwałością i sterylnością w miejscu pracy.

Leave a Comment