Poczuć się jak prawdziwy Włoch

Włochy to piękny i duży kraj. Ma wiele znanych zabytków, ale kuchnia włoska podbija serca Polaków. Chcą oni prowadzić restauracje na wzór włoski. Jednak nie jest to takie proste, gdyż przyprawy takie jak oregano, bazylię czy oliwkę z oliwek- nie jest tak łatwo kupić. A wyhodować tym bardziej, dlatego że mamy znacznie surowszy klimat. Poza tym Polacy są przywiązani do tradycji i u nas króluje kuchnia bardziej kaloryczna. Jest ona oparta na mięsach i kalorycznych dodatkach typu boczek czy słonina. Na naszych stołach prędzej można spotkać wieprzowinę czy wołowinę niż drób, czy mięso indycze.

Poza tym w naszej mentalności przyjęło się, że produkty pochodzenia zwierzęcego są o wiele smaczniejsze niż ich dietetyczne zamienniki. Ten pogląd pokutuje aż do dziś. Kuchnia włoska jest oparta na owocach i warzywach. Poza tym jest lekkostrawna i zdrowsza od naszej. Restauracja włoska lubuje się w owocach morza. Tego typu przystawki są u nich codziennością, a najpopularniejsze są homary, langusty, małże. U nas rzadko można dostać takie przysmaki, a poza tym biedniejsi obywatele nie mogą sobie na nie pozwolić- bo ich po prostu nie stać.

Włosi są przyzwyczajeni do stołowania się poza domem, bo tak jest wygodniej i szybciej. Poza tym ich przysmakiem jest pizza i spaghetti. Ich przygotowanie, jak wiadomo, wymaga sporo czasu- toteż znacznie łatwiej pójść do restauracji lub zamówić je na wynos. Restauracja włoska nie dysponuje wyłącznie pizzą i gorącymi potrawami. Włosi to też mistrzowie deserów. Najbardziej popularne to tiramisu czy panna cotta.

Zobacz też: Restauracje Kraków | Dapietro.pl

Leave a Comment